Zpět do obchodu
 
 

CHLÉB NAD ZLATO

Chleba jako od pekaře si upečete od základů klidně i sami doma.

Stačí základní suroviny a pomůcky na pečení chleba, které koupíte přímo u nás.

 

https://www.hrnceapanve.cz/peceni-chleba

 

 

 

Na chleba, pokud se nebavíme o pečivu ze suché směsi upečeném v elektrické pekárně, potřebujete kvásek a k tomu suroviny, které pravděpodobně máte doma – mouka, voda, sůl.

Samozřejmě můžete přidat různé dobroty, semínka, ořechy, med, ale základ je pořád tentýž.

Vyplatí se vlastně péct si chleba sama doma?

Řekla bych, že je to podobné jako pro jakékoli jiné vaření a pečení: pokud si počítáme pouze cenu surovin, je o něco levnější než standardní kupovaný protějšek.

Zato snese srovnání s řemeslnými produkty několikanásobně vyšší ceny.

A to je fajn. Základ chleba je kvas Slovo kvas a kvásek na vás možná vyskakuje odevšad a vám pořád není jasné, o co vlastně jde.

Ve zkratce – chlebový kvas je velmi živá směs mouky, vody a přirozeně se vyskytujících kolonií bakterií a kvasinek, která minimálně týden a někdy i roky postupně zraje a obnovuje se.

Protože se o něj je třeba starat podobně jako o člena rodiny, vznikla zdrobnělina kvásek.

Rozdíl mezi chlebovým a drožďovým kvasem Oproti kvásku z kostky kvasnic, který obývá jeden typ kvasinky, jsou v chlebovém kvasu obyvatelé mnohem různorodější – různé kmeny kvasinek i bakterií, které dovolí chlebovému těstu vyrůst, ale také vytváří specifické chuťové a aromatické vlastnosti chleba podle toho, jak která rodina mikroorganismů prosperuje.

Trochu jako jogurt nebo sýr – podle toho, čím jsou zaočkované a jak zrají, tak i chutnají rozdílně.

Kvásek je jedno velké dobrodružství Každý kvas je jiný podle toho, jaký pekař ho tzv. vede – to je to slovo pro „krmení“ kvasu, podle mouky, podle rytmu vedení a podle prostředí, ve kterém se nachází.

Z toho vyplývá, že i každý chleba, třebaže podle stejného receptu, je jiný – a to je celkem zábavné dobrodružství.
 

 

RECEPTY:

 

Starověký římský chléb

Budete potřebovat:

  • 266 g kvásku
  • 8 g kvasnic
  • 12 g lepku
  • 16 g soli
  • 350 g vody
  • 270 g špaldové mouky
  • 270 g celozrnné pšeničné mouky
  • provázek na pečení

 

Kvasnice rozmíchejte ve vodě a přidejte je ke kvásku (recept najdete níže).

Prosejte mouky a smíchejte je s lepkem, přilévejte vodu s kváskem, dokud nevznikne homogenní těsto.

Pak přidejte sůl a míchejte ještě tři minuty.

Z těsta vytvarujte bochník a nechte ho ve formě na kulatý chléb asi hodinu kynout.

Jakmile má hezký tvar, omotejte dokola chleba provázek a nožem nakrojte povrch na 8 dílů.

Vložte chléb do trouby předehřáté na 200 °C  a pečte 30–45 minut.

 
 

 

Žitno-pšeničný s kváskem z ošatky s miskou DELLA CASSA

Ingredience:

  • 300 ml chlebového kvásku (připravte podle receptu níže)
  • 170 g žitné chlebové mouky
  • 230 g pšeničné mouky
  • 160 ml vody
  • 12 g soli
  • kmín dle chuti

 

Příprava těsta

Ve vhodné míse na těsto smíchejte žitnou i pšeničnou mouku se solí, kmínem a vodou, přidejte 300 ml předem připraveného chlebového kvásku a směs promíchejte.

Těsto důkladně prohněťte a připravte pro kynutí.

 

Kynutí a pečení

Ošatku vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA (obr. 1), nebo vymažte slunečnicovým olejem.

Z připraveného těsta vytvarujte na pomoučeném válu bochánek (obr. 2) a dejte jej do ošatky. 

Tu vložte do misky pro přípravu chlebového kvásku (obr. 3), přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 2 hodiny vykynout (obr. 4).

Do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou a troubu předehřejte na 250 °C.

Nakynutý bochník (obr. 5) opatrně vyklopte z ošatky do formy kulatý chléb DELLA CASA (obr. 6), potřete slanou vodou a pečte ve střední části trouby 5 minut (obr. 7).

Misku s vodou z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 5 minut.

Pak teplotu v troubě snižte na 160 °C a chléb pečte dalších 35 minut.

Upečený chléb vytáhněte i s plechem z trouby a nechte vychladnout.

 

 

Perfektní kulatý tvar během pečení pohlídá forma na kulatý chléb DELLA CASA z prvotřídního žáruvzdorného silikonu, viz. obrázek č. 6 a 7.

 

Jak na chlebový kvásek

Budete potřebovat jen 300 g žitné chlebové mouky a 300 ml vody

 

První den – založení kvásku

Do bílé misky ošatky na domácí chléb DELLA CASA nasypte po rysku „100“ žitnou chlebovou mouku a po rysku „200“ dolijte vlažnou vodou.

Směs promíchejte, misku přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě 24 hodin kvasit.

 

Druhý den – krmení kvásku

Do misky s kváskem přidejte dalších 100 g žitné chlebové mouky a dolijte dalších 100 ml vlažné vody, promíchejte, přikryjte a nechejte při pokojové teplotě kvasit dalších 24 hodin.

 

Třetí den – krmení kvásku

Postup z předchozího dne zopakujte.

Čtvrtý den bude kvásek hotový, s jeho pomocí připravíte pšenično-žitný chléb s kváskem.

 

Uchování kvásku

Z připraveného kvásku odeberte polovinu a vložte ji v uzavřené nádobě do lednice pro přípravu dalšího bochníku.

Kvásek uložený v lednici vydrží bez přikrmení nejméně sedm dní.

Uložený kvásek lze odebírat postupně pro řadu dalších pečení domácího chleba.

I velmi malé množství (2 lžíce) postačí pro jeho rychlé namnožení.

 

Množení kvásku

Do misky pro přípravu kvásku dejte po rysku „150“ žitnou chlebovou mouku (cca 150 g), po rysku „300“ dolijte vlažnou vodu (cca 150 ml) a přidejte 2 lžíce z odloženého kvásku.

Směs promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě nejméně 12 hodin kvasit.

Po 12 hodinách je kvásek připravený k zadělání těsta a upečení dalšího bochníku domácího chleba.

 

Domácí celozrnný z formy na chléb DELLA CASA

Ingredience:

  • 350 g celozrnné mouky
  • 200 ml studené vody
  • 1,5 polévkové lžíce lněného semínka
  • 1,5 polévkové lžíce sezamového semínka
  • 1,5 polévkové lžíce slunečnicového semínka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 8 g soli
  • 60 ml vlažné vody

 

Do mísy se studenou vodou vysypte všechna semínka a nechte přes noc přikryté v chladné místnosti.

Druhý den přidejte k semínkům s vodou mouku, sůl a droždí předem rozmíchané ve vlažné vodě.

Těsto důkladně prohněťte a nechte 10 minut odpočinout.

Pak znovu prohněťte, vložte do silikonové formy a dejte přikryté utěrkou kynout na asi hodinu a půl.

Vykynuté těsto potřete slanou vodou a posypte semínky.

Troubu zahřejte na 250 °C, do spodní části trouby umístěte žáruvzdornou misku s vodou, vložte formu s těstem, snižte teplotu a při 220 °C pečte chléb 20 minut.

Misku s vodou pak z trouby vyjměte a chléb pečte při stejné teplotě dalších 15 minut.

Upečený chléb vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

Bezlepkový celozrnný chléb připravte podle předchozího receptu, celozrnnou mouku nahraďte 370 g bezlepkové tmavé chlebové mouky.

 

Nahoru